Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý den. Vidím, že je tady spousta chytrých lidí. Tak prosím co nejslušněji o odpověď na pár otázek. Jsem už starší člověk, na obrázku ta osoba v levém horním rohu... takže jsem ze školy už mnohé zapomenul, omlouvám se ještě jednou.

- občas se píše o "tlaku světla", o vesmírném letadle, které by mělo mít ohromnou plachtu, do které se bude opírat světlo a bude tak tu plachetnici pohánět. Rozumím tomu tak, že foton má sice ohromnou rychlost, ale jeho hmotnost je nepatrná. Malilinká. Je to takový lehoulinký broček, který když narazí do té plachty může způsobit její pohyb jen tehdy, narazí-li na ni i spousty spoust jeho kamarádů. Hmotnost tedy má i když malinkou.

-učil jsem se také ve škole, že světlo se pohybuje tou nejvyšší rychlostí pouze ve vakuu. v hustějším prostředí zpomaluje. To je základ některých optických jevů: "Hůl do vody ponořená, jeví se být zalomená".

- letí si tedy ten lehoulince lehký fotonek s nepatrnou hmotností (ale hmotností!) vakuem a narazí na skleněnou tabuli. Ve skle zpomalí. Vyletí ven.

OTÁZKA: poletí dál vakuem zpomalen? Přidá zase na rychlosti? Pokud ano, co mu dodá energie ku zrychlení?

Děkuji za případné vysvětlení.

0 0
možnosti

Ten článek je poněkud zmatečný. Především hmotu a prostor nelze oddělovat. Přeneseně lze říci, že jsou to spojité nádoby a hmota bez prostoru je nemyslitelná.

V jedné části článku píšete, že sklo zpomaluje rychlost fotonů, dále však píšete, že "fotony se pohybují výhradně ve vakuu". Jestliže mohou fotony proletět sklem, tak těžko lze zároveň tvrdit, že se pohybují výhradně ve vakuu.

Vaše tvrzení, že "Ve Hmotě se žádný foton nepohybuje" je navíc v přímém rozporu s tím, co víme o termonukleárních reakcích, které probíhají například uvnitř našeho Slunce. Energie z jaderné fúze se uvolňuje ve formě fotonů, které pak musejí proniknout nesmírně hustou hmotou Slunce až k povrchu. Trvá jim to několik milionů let, nakonec však ze Slunce uniknou. Každou vteřinu Slunce ztrácí jen zářením hmotu o hmotnosti asi čtyř milionů tun. To znamená, že každou vteřinu uniknou ze Slunce fotony o hmotnosti čtyř milionů tun.

Dále například píšete: "Je tedy zřejmé, že fyzikální pole, které způsobilo zpomalení fotonů při průchodu světlem, má  zcela jinou povahu než magnetické pole z experimentu s magnetickým polem." Jak mohou fotony procházet světlem?

Co to znamená, že "vakuum může být znečištěno fyzikálním polem"? Co zahrnujete do pojmu "fyzikální pole"? Zahrnuje tento pojem elektromagnetické pole i gravitaci? Vakuum můžeme vytvořit i v pozemských podmínkách na povrchu Země, kde se gravitace projevuje nejsilněji. Můžeme snad prohlásit o pozemském vakuu, že je znečištěno gravitací a proto zpomaluje fotony? A nebo je to tak, že gravitace ovlivňuje fotony bez ohledu na to, jestli pronikají vakuuem, sklem, atmosférou nebo třeba vodou? Můžeme snad ve vesmíru najít místo, které není "znečištěno fyzikálním polem"?

Asi by to nejprve chtělo učesat si myšlenky a zjistit si co je co a jestli "Omyly Alberta Einsteina" jsou opravdu omyly.

0 0
možnosti

Takto podrobná kritika postrádá v tomto případě smyslu.

0 0
možnosti

Takové hodně alternativní. Třeba jako to, že vesmír začíná 100 km nad Zemí.;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Nezávislý publicista

Seznam rubrik