Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řecko Alexise Tsiprase, naděje pro Evropu - program

Z levého i pravého spektra přibývá hlasů, které varují před fatálními chybami, na kterých je postavena EU. Souhlasím s Janem Zahradilem, že ve stavbě unie se nachází konstrukční závada, kterou je nutné odstranit. Je možné mluvit o zásadních systémových chybách, které ohrožují samou podstatu Evropské unie. Ví se to dlouho, tak nikoho nemohlo překvapit, že se na řecké scéně objevil Alexis Tsipras – a když hned po jeho zvolení zamířil do Řecka za Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, aby nadiktoval novému vedení země z pozice protektora podmínky další půjčky, nestačil počítat schody, jak s ním Alexis Tsipras vyrazil dveře. Rána to byla opravdu veliká a Dijsselbloma zřejmě zabolela natolik, že si ihned postěžoval u strýčka Sama. Ten nelenil a ještě ten samý den, co to tak nešťastně dopadlo, volal Obama Tsiprasovi, jak si to vlastně představuje. Z kritického rozhovoru není známo ve veřejném prostoru jediné slovo. 

Před zaplněnými aténskými ulicemi pronesl Alexis Tsipras těsně před volbami skvělý projev, ve kterém přesně formuloval volební program Syrizy. Jasně rozlišuje vizi, kam by mělo Řecko směřovat – a kroky, ke kterým se zavazuje, že udělá. V těch krocích, ke kterým se zavazuje, je jediná zásadní konkrétní politická změna – odmítá „Memorandum o porozumění“, které doprovází půjčky od „Trojky“ a které není ničím jiným než způsob, jak Řecko vyplenit, vydrancovat, zdevastovat a rozkrást. Jde o privatizaci řeckého majetku, která má vynést přibližně 50 miliard EUR. Částku, která nezaplatí ani úroky z celkového dluhu. Řecko by tedy předalo zcela zdarma svůj nejvýnosnější majetek a dluh by přitom dále narůstal. Nezmenšil by se touto transakcí ani o euro.

Jak konkrétně Alexis Tsipras formuloval volební program Syrizy:

1) Máme vizi (představu). (????µ? ???µ? ???? ??????? µ??)

- že vybudujeme nové Řecko. Zemi práva, rovnosti a demokracie.

- žádné dítě nebude hladovět, nezůstane bez péče, bude mít přístup ke vzdělání již od mateřské školy

- žádný člověk nezůstane bez zdravotního pojištění a bezplatné zdravotní péče. Nikdo nezemře bez pomoci, protože nemá peníze. Nikdo nebude potřebovat úplatky, aby byl přijat do státní nemocnice

- nikdo nebude mrznout, nikoho nepostihne tvrdost zákona, nikoho nepostihne tvrdost jednání bank

- nikdo nezůstane po tmě, protože mu vypnuli proud

- nebudou bezdomovci bez střechy nad hlavou a bez jídla

- žádný mladý člověk nezůstane bez možnosti vzdělání, bez perspektivy práce s cílem lepšího života

- žádný senior nezůstane v chudobě, vedoucí k pomalé potupné smrti

- náš stát nebude džungle, která by rozdělovala majetné od chudých

- žádný občan nezůstane bez ochrany proti beznaději, vyplývající z nezaměstnanosti

- mladí lidé nebudou čekat na protekci politiků, aby nalezli práci

- žádný mladý člověk se nestane předmětem vykořisťování, nejistoty, předmětem námezdné práce

- zákony budou platit pro všechny a všichni budou mít stejné povinnosti před zákonem

- daně se budou odvádět podle příjmu

- nebudou privilegovaní občané ve vztahu ke státu

- naše země bude zemí práva, s rovností a rovnoprávností pro všechny, bez ohledu na původ, náboženství, pohlaví nebo sexuální orientaci.

- naše země se stane opět kolébkou kultury a tvořivosti, ve které každý občan bude žít v bezpečí a se svými právy.

- celkový blahobyt v naší zemi bude výsledkem blahobytu každého z nás.

Tsipras neslibuje, že toho dosáhne!!! Pouze ukazuje cestu kterou chce Syriza vést Řecko.

Následně  Tsipras uvádí změny, které hodlá provést:

2) Máme plán a zavazujeme se. (????µ? ?????? ??? ???µ???µ????).

- Řecko se bude dožadovat rovnoprávného postavení s ostatními státy Evropy

- odmítneme jakékoliv poručnictví, ať bude pocházet odkudkoliv

- odmítneme současné Memorandum a tvrdě vyjednáme nové na půdorysu, který respektuje prospěch našeho lidu

- budeme usilovat o společný postup s ostatními státy EU, zejména se státy jižního křídla, abychom se vymanili z chudoby a nalezli konkrétní, životaschopné řešení splácení dluhu

- zajistíme důstojnost všem Řekům

- budeme garantovat jistotu vkladů v bankách

- zasadíme se o důstojné důchody

- budeme garantovat zemědělské dotace

- zajistíme stát práva

- zajistíme jistotu a stabilitu pro všechny Řeky

- zabráníme exekucím novostaveb

- žádný dům neskončí v rukách bankéřů

- vytvoříme jednoduchý a spravedlivý daňový systém

- snížíme daňovou zátěž nízko a středněpříjmovým vrstvám obyvatelstva

- příjem do 12.000 EUR bude nezdanitelný pro všechny

- nahradíme stávající systém daně z nemovitostí daní z majetku, s nastavením vysokého prahu nezdanitelného majetku, tedy že naprostá většina nemovitostí nebude podléhat dani.

- ochráníme 99% společnosti, která byla vypleněna v důsledku stávajícího Memoranda

- dohledáme 1% těch, co systematicky neplatí daně, těch, co se pohybují v šedé ekonomické zóně nezákonných obchodů s palivy, cigaretami a lidským neštěstím

- začneme s těmi, kteří jsou na seznamech typu Lagárd. Tyto seznamy vytáhneme ze zásuvek a znovu je prověříme, ať to kdokoliv chce a nebo nechce

- skoncujeme s klientelistickými vazbami

- skoncujeme s černými fondy v politice a s politickými skandály. A se skandálem největším, že  tito pachatelé jsou dosud nepostižitelní. Protože nemůžeme nic vybudovat, pokud si neuděláme pořádek.

 

Tolik tedy volební program Syrizy. Tlak na privatizaci Řecka bude obrovský. Situace je nepřehledná a turbulentní a nikdo neví, jak to dopadne. Ve hře je napětí vně i uvnitř EU.

Evropská unie má ve svých základech ukryté nejméně dvě systémové chyby, které útočí na samou její existenci. Ty chyby jsou všeobecně známé.

1) Jednotná měna

Sjednocení měny, na které nereagovaly další politické integrační kroky, tedy federalizace Evropy, vytvořilo stav podobný papinovu hrnci, kterému se zablokoval ventil. Původní mechanismus oslabování (posilování) měn podle výkonnosti jednotlivých ekonomik byl zrušen a nebyl nahrazen žádným jiným fungujícím mechanismem. „Stratégové“ EU, kteří nás do tohoto stavu přivedli, se zřejmě domnívali, že to zmáknou silou – tedy že kapitál, velikost trhu a dosažená úroveň EU převálcují eurem ostatní svět a tím se tento handicap vyrovná. Lze jenom konstatovat, že stratégové fatálně selhali.

2) Nezaměstnanost

Nejde jenom o EU. Podstata problému je jednoduchá. Každý rok díky novým technologiím vyrobí méně lidí více zboží. Tomu neodpovídají změny v délce pracovní doby, počet svátků, délka dovolené atd., právě naopak. Prodlužuje se doba odchodu do důchodu a zhoršují se pracovní podmínky stále se zvětšujícími pracovními nároky. Naprostá většina práce má povahu otrocké práce a lidé jsou nuceni tento tlak snášet, protože jinou práci prostě nenajdou. Má to ale svoje meze. Je to další papinův hrnec, který dříve nebo později vybuchne. Klasickým řešením, co svět světem stojí, je válka. Jenom upozorňuji všechny ty válečné štváče, které je možné v drtivé většině spojit s mezinárodním kapitálem, že síla zbraní už s vysokou pravděpodobností překročila kapacitu naší planety a že válkou již nelze dosáhnout základního smyslu války, tedy dobytí nepřátelského území. Válkou lze nepřátelské území zničit, ale ne ho dobýt.

Řekové nyní přicházejí s nadějí nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu. Oni říkají, že ušetřit už se nic nedá, ale my vám předložíme plán, jak peníze vyděláme a z toho vám ty dluhy zaplatíme. A nechceme nic jiného, než podporu EU.

Té se ale budou domáhat obtížně. Peníze žádnou hodnotu nemají, o ty ve skutečnosti nejde. Těch si mezinárodní kapitál, ovládající FED a ECB natiskne, kolik potřebuje. FED už nám to formou „kvantitativního uvolňování“ ukázal, ECB se na to teď chystá.

Jde o privatizaci Řecka. Supi se slétají ze všech stran. Jak to všechno dopadne, nelze  předvídat. Že ale nové řecké vládě budou všichni „kamarádi“ házet  klacky pod nohy, o tom nepochybuji ani v nejmenším. Nicméně je naděje, že tlak z Řecka, později z dalších států Evropy, povede k výrazným reformám v Evropské unii, které umožní její záchranu.

Autor: Tomáš Briaský | pondělí 23.2.2015 13:08 | karma článku: 18,47 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Tomáš Briaský

Rasový a segregační obchodní řetězec LIDL

Všichni mají minimálně v povědomí rasisitické zákony z USA, JAR atd platné ještě v 2.pol.20.století. Zdálo by se, že tyto odporné principy jsou již minulostí. Bohužel, naopak se nyní hrůzně rozšiřují i do naší republiky.

6.12.2023 v 15:19 | Karma: 13,91 | Přečteno: 466x | Hyde park

Tomáš Briaský

Hřib, Stalin a homeopatie

Až budeme hledat viníky naprosto tragické situace s Covidem v ČR, na nejhlubším dně nalezneme machiavelistický boj o moc, kde ztráty tisíců lidských životů jsou nezbytnými "demokratickými" externalitami.

17.2.2021 v 13:27 | Karma: 28,10 | Přečteno: 780x | Politika

Tomáš Briaský

Hommage á Roman Prymula

Žijeme ve strašlivé době. Hodnota lidského života v boji o moc není nic jiného než externalita, s jejíž ztrátou je nutné počítat při instalaci jediné, „správné demokracie“.

23.10.2020 v 17:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 403x | Ostatní

Tomáš Briaský

Likvidace české státnosti prostřednictvím likvidace českých drah.

Je to jenom střípek do té celé pestré mozaiky překreslení dnešních států EU na jediný superstrát pod vedením Německa (možná osy Berlín Paříž). Boj o vlastní svébytnost, vlastní jazyk a stát, trvající po celá staletí, pokračuje.

2.2.2020 v 23:08 | Karma: 38,92 | Přečteno: 6722x | Cestování

Tomáš Briaský

Vražedná a zničující diagnóza oteplování planety

Diagnóza, tedy příčina oteplování naší planety, je stanovena chybně. Problém není v atmosféře, ale na povrchu Země. Revoluční přístup k dekarbonizaci planety bude mít devastující následky.

7.11.2019 v 9:48 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1105x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Nezávislý publicista

Seznam rubrik