Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země a Michelsonův experiment (antropocentrismus v kosmologii 2)

Rychlost světla, stejně jako veškeré ostatní děje, podléhá nepřímo úměrně intenzitě (síle) gravitačního pole. O tom se můžeme přesvědčit experimentem s časomírou v různě silných gravitačních polích a nebo například myšlenkovým experimentem, který se nazývá „paradox dvojčat“. Jak je z pohledu našich rozlišovacích schopností na povrchu Země gravitační pole dokonale homogenní, nás přesvědčuje Michelsonův experiment, protože v žádném směru nedokážeme rozpoznat změnu rychlosti světla.

Na počátku 20. století došlo ke dvěma významným objevům. Jak už to tak bývá, usilovnou, často celoživotní práci několika generací velkých myslitelů lze shrnout do dvou prostých vět :

A)    Hmota není spojitá

B)    Prostor není neměnný

 K těmto dvěma objevům musíme přidat pokrok v poznání struktury atomu - s jádrem, které se svojí hmotností přibližuje téměř 100% veškeré hmotnosti atomu - a velikostí atomu, dosahujícího 100.000 průměrů jádra atomu. Takto popsaná struktura atomu má zásadní význam pro absolutní homogenitu gravitace, jak ji pozorujeme při Michelsonově experimentu.

 Planetu Země je nutné považovat z hlediska gravitace za množinu konečného množství atomů.

 Pro naše účely si můžeme dovolit situaci zjednodušit. Nepřesnosti, kterých se dopustíme, nebudou mít žádný význam z hlediska toho, co zkoumáme, tedy homogenity gravitace v našem prostředí.

 Považujme veškeré atomy za stejně velké a všechny nukleony (protony a neutrony) za stejně hmotné a za nositele 100% hmotnosti atomu. Nezabývejme se rovněž úbytkem hmotnosti nukleonů v atomovém jádře oproti samostatným nukleonům.

 Hmotnost tělesa je dána počtem nukleonů, které obsahuje. Bude-li mít  x atomů vodíku  hmotnost 1kg (při výše zmíněném zjednodušení), potom x atomů železa bude mít hmotnost 56kg, protože atom vodíku obsahuje 1 nukleon, zatímco železo 56 nukleonů v jádře. Pro naši orientaci považujeme tedy železo za 56krát těžší než vodík, stejně jako jiné rozdílné hmotnosti poměřujeme obdobným způsobem.

 Ve Vesmíru tomu tak ale není, protože na stupnici absolutní hmotnosti mají vodík i železo téměř („nerozeznatelně“) stejně velkou hmotnost. V atomární hmotě je nejlehčí vodík – má jediný nukleon v jádře. Nejtěžší hmota, tvořená výhradně nukleony, by měla hmotnost přibližně 523.000.000.000.000krát větší než je hmotnost vodíku, protože tolik nukleonů se vejde do objemu jediného atomu. Na absolutní stupnici hmotnosti je tedy rozdíl mezi hmotností vodíku a železa zcela zanedbatelný.

 Velikost gravitace bezprostředně souvisí s množstvím nukleonů. Přidáme-li nukleony, gravitace se zvýší (a samozřejmě naopak). Rozhodující je poměr nukleonů a prostoru na absolutní stupnici. Pokud tedy do objemu atomu, který obsahuje několik desítek nukleonů, přidáme například „dvojnásobné“ množství nukleonů, gravitace se téměř nezmění, i když hmotnost se z našeho antropocentrického pohledu změní výrazně.

 Planeta Země vykonává mnoho pohybů, ale dva jsou zásadní – oběh Země kolem Slunce (měříme podle něj délku roku) a oběh Země kolem vlastní osy (měříme podle něj délku dne). Na Michelsonův experiment nemají tyto pohyby žádný vliv, jak je v praxi prokázáno. Důvodem ovšem není konstantní rychlost světla ve vakuu, ale homogenita gravitačního pole, ve kterém se experiment provádí. Tuto homogenitu pohyby planety neovlivňují, protože pohyb planety je jednak velmi pomalý – na samém prahu rychlosti v absolutní stupnici rychlosti - krom toho Michelsonův experiment se provádí z hlediska gravitace ve vnitru planety, protože povrch planety není opět nic jiného než antropocentrický termín – a k tomu ještě velmi vágní. (Je voda povrch planety, nebo je povrchem planety dno? Boříme-li se v písku, co je povrchem planety? – atd.)

 Veškeré případné vlivy asymetrické gravitace (kladné/záporné zrychlení, odstředivá síla, rychlost), se dotknou nejprve atomů na vnější části Země. Způsobené deformace vlivem těchto sil jsou umenšovány díky stavbě atomu, stejně jako díky rotaci jádra a pohybu celého atomu (při našem zjednodušení). Tak se vliv deformací snižuje, jak se dostáváme hlouběji do nitra planety. Na povrchu planety již není možné vliv deformací pozorovat, gravitační pole je natolik homogenní, že nedokážeme rozlišit při Michelsonově experimentu jakékoliv změny rychlosti světla.

 Prostředí, ve kterém žijeme, lze charakterizovat následujícími hodnotami:

A)    rychlostmi na samém prahu nulových hodnot

B)    hmotnostmi na samém prahu nulových hodnot

a z toho vyplývající

C)    gravitací na samém prahu nulových hodnot

 Z této skutečnosti vychází naše zkušenost, kdy si pro praktický život vystačíme jak s Newtonovským pojetím fyziky, tak také s konstantní rychlostí světla ve vakuu, aniž bychom museli zohledňovat intenzitu gravitace.

Autor: Tomáš Briaský | pondělí 5.1.2015 15:04 | karma článku: 9,54 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Tomáš Briaský

Rasový a segregační obchodní řetězec LIDL

Všichni mají minimálně v povědomí rasisitické zákony z USA, JAR atd platné ještě v 2.pol.20.století. Zdálo by se, že tyto odporné principy jsou již minulostí. Bohužel, naopak se nyní hrůzně rozšiřují i do naší republiky.

6.12.2023 v 15:19 | Karma: 13,91 | Přečteno: 466x | Hyde park

Tomáš Briaský

Hřib, Stalin a homeopatie

Až budeme hledat viníky naprosto tragické situace s Covidem v ČR, na nejhlubším dně nalezneme machiavelistický boj o moc, kde ztráty tisíců lidských životů jsou nezbytnými "demokratickými" externalitami.

17.2.2021 v 13:27 | Karma: 28,10 | Přečteno: 780x | Politika

Tomáš Briaský

Hommage á Roman Prymula

Žijeme ve strašlivé době. Hodnota lidského života v boji o moc není nic jiného než externalita, s jejíž ztrátou je nutné počítat při instalaci jediné, „správné demokracie“.

23.10.2020 v 17:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 403x | Ostatní

Tomáš Briaský

Likvidace české státnosti prostřednictvím likvidace českých drah.

Je to jenom střípek do té celé pestré mozaiky překreslení dnešních států EU na jediný superstrát pod vedením Německa (možná osy Berlín Paříž). Boj o vlastní svébytnost, vlastní jazyk a stát, trvající po celá staletí, pokračuje.

2.2.2020 v 23:08 | Karma: 38,92 | Přečteno: 6722x | Cestování

Tomáš Briaský

Vražedná a zničující diagnóza oteplování planety

Diagnóza, tedy příčina oteplování naší planety, je stanovena chybně. Problém není v atmosféře, ale na povrchu Země. Revoluční přístup k dekarbonizaci planety bude mít devastující následky.

7.11.2019 v 9:48 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1105x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Nezávislý publicista

Seznam rubrik