Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Interpretace Cavendishova a Michelsonova experimentu

Traduje se, že za svůj největší omyl považoval Albert Einstein zavedení kosmologické konstanty. Dnes se zdá, že šlo o mimořádný čin revolučního ducha, stejně jako relativistické pojetí Vesmíru. Skutečné životní omyly velkého fyzika lze shrnout do dvou bodů: 1) Uvěřil Newtonovi jeho pojetí Gravitace a implementoval ho do vlastního relativistického (zcela správného) vidění Vesmíru. 2) Nesprávně interpretoval výsledky Michelsonova experimentu.

 Isaac Newton zformuloval v roce 1678 zákon, podle kterého každá dvě tělesa na sebe působí gravitační silou přímo úměrnou hmotnostem těles a nepřímo úměrnou čtverci jejich vzdálenosti. Pod vlivem gravitačního zákona provedl na samém konci 18. století Henry Cavendish experiment s torzním kyvadlem. Na základě experimentálních výsledků pak Cavendish stanovil přibližnou hodnotu gravitační konstanty.

 Až do začátku 20.století, kdy nám Albert Einstein nebývalým vzepětím ducha krom jiného rozpohyboval Prostor, nemohla být interpretace provedených experimentů jiná. Po zveřejnění jeho teoretických prací je možné interpretovat experimenty v souvislosti s Gravitací jinak, i když postupně zpřesňovaná, empiricky zjištěná gravitační konstanta zůstává samozřejmě v platnosti, přinejmenším pro naše prostředí. Gravitace není vlastností Hmoty, ale vlastností Prostoru. K Zemi nejsme přitahováni, ale přitlačováni.

 Newtonova fyzika chápe Prostor jako něco neměnného a daného, jako jeviště divadla, na kterém se odehrávají vesmírné děje, přičemž výlučným hercem v nekončících modifikacích  je Hmota (Energie). Role Prostoru je zcela pasivní, do dějů nezasahuje. Nejpozději po roce 1915 se však situace mění a role Prostoru je již ve vesmírných dějích aktivnější. V této souvislosti pak vyvstává otázka „beztrestnosti“, s jakou lze kumulovat Hmotu v Prostoru, aniž by za to bylo třeba jinde „zaplatit“, čímž se newtonovská klasická fyzika z logiky věci vůbec nezabývala.

 V roce 1927 belgický kněz Georges Lemaître, pod vlivem Obecné teorie relativity,  navrhuje řešení expanze Vesmíru ze svého počátku. Jeho teorii podporuje r.1929 americký astronom Edwin Hubble experimentálními důkazy, které se opírají o Dopplerův efekt (formulovaný již v roce 1842) – v tomto případě má podobu rudého posuvu. Hubble zjistil, že vzdálené galaxie se vzdalují vůči Zemi rychlostmi ve všech směrech v přímé úměrnosti k jejich vzdálenosti (Hubbleův zákon).

V roce 1933 upozornil rodák z bulharské Varny, astronom Fritz Zwicky na nesrovnalosti při studiu rotací galaxií. Velmi zjednodušeně řečeno, chybí Hmota, která by výsledky pozorování dala do souladu s teorií.

Dnes se má za to, že chybějící Hmota a Energie dělá celkových neuvěřitelných 96% hmotnosti Vesmíru a že na naši „viditelnou“ Hmotu připadají pouhá 4%.

Pro téma tohoto článku jsou důležité jednak problémy s Gravitací, plynoucí z pozorování Vesmíru kolem nás, dále pak správná interpretace expanze Vesmíru z jeho počátku. Je pouze otázkou víry představa, že se Vesmír po Velkém třesku „rozpadl“ na Hmotu a časoprostorovou dimenzi. (Rovněž není vidět „mechanismus“, který by spustil „Vesmírný čas“, co je však důležitější, není vidět žádnou funkci vesmírného času, tedy důvod jeho existence. Vesmír je možné přirovnat k  Rubikově kostce – pro její řešení nemá žádný význam, jak bylo daného stavu (pozice) dosaženo.)

„Když to bouchlo“, Vesmír začal expandovat, to však ještě neznamená, že se „rozpadl“. Více platí přirovnání k téměř dokonale homogennímu těstu nebo oblaku. Prostor a Substance je vyjádřením téhož. Není Hmota (ani éter) v Prostoru, sám Prostor je Substancí.

Vraťme se nyní k problému kumulace Hmoty. Pokud je sám Prostor Substancí, potom Hmota, kterou do něho vložíme, Prostor vytlačí – a ten zpětně, ve zhuštěné podobě, působí na Hmotu. To zcela přesně odpovídá jak praktické zkušenosti, tak také teoretickým závěrům, například z oblasti Černých děr, kolem kterých se předpokládá Gravitace nejvyšší intenzity. Tento závěr je rovněž ve shodě s relativistickými jevy – dilatací času (přesněji zpomalování dějů, čas je pouze prostředek, jak rychlost dějů porovnávat), kontrakcí prostoru a relativistické sčítání rychlostí.

Pokusme se spočítat, zda je možné, aby Prostor hrál jakousi dvojjedinou roli – tedy pro nás z antropocentrického pohledu roli nehybného a neměnného Prostoru, ve kterém se odehrávají děje související s našimi životy – a zároveň aby stejný Prostor byl naprosto dominantní Substancí ve Vesmíru. Předpokládejme, že celková hmotnost Sluneční soustavy je tvořena ze 4% hmotností nám známé „klasické“ Hmoty a z  96% hmotností Prostoru. Protože Slunce obsahuje přibližně 99,8% veškeré Hmoty Sluneční soustavy, můžeme pro základní výpočet vycházet ze 2 koulí – jednu tvoří Slunce (cca 100% hmoty), druhou Sluneční soustava

Poloměr Slunce činí rs = 0,00465247AU

Poloměr Sluneční soustavy činí rss = 125000AU (nejméně, ale spíš více)

Protože víme, že střední hustota Slunce je 1.400kg/m3, můžeme provést orientační výpočet. Aby tvořila hmotnost Prostoru 96% veškeré hmotnosti Sluneční soustavy, nemusí mít Prostor průměrnou hmotnost větší než cca 2.000 nanogramů/km3, což je pro nás neměřitelná hmotnost. Tato hustota nemůže pozorovatelným způsobem ovlivnit setrvačnost pohybu těles Sluneční soustavy, zároveň ale do dějů v Galaxii vstupuje Sluneční soustava se zcela jinou hmotností, než s jakou počítáme. Pokud je Vesmír dostatečně izotropní, musí totéž platit i pro ostatní solární systémy.

 Dostáváme se ke slavnému Michelsonovu experimentu z roku 1881, později mnohokrát opakovanému. Interpretace Michelsonova experimentu je zásadně chybná. Michelsonův pokus nic nevypovídá o rychlosti světla, ale prokazuje skutečnost, že vytlačovaný Prostor Hmotou, zhuštěný kolem Hmoty, jak ho vnímáme coby Gravitaci, je s Hmotou provázán a spolu s ní se otáčí. Tedy Země se neotáčí v Prostoru, ale s  Prostorem, proto veškeré děje odehrávající se na Zemi se chovají tak, jako by se Země nepohybovala.

 Michelsonův experiment musíme dát do bezprostřední souvislosti s Hafeleovým–Keatingovým experimentem z roku 1971. Bylo použito cesiových hodin, které měřily čas při letu po směru otáčení Země, proti směru otáčení Země a výsledné časy byly porovnány s cesiovými hodinami na Zemi. Výsledek experimentu potvrdil očekávání. Letíme-li na východ, hodiny se oproti těm na zemi zpomalují, naopak, letíme-li na západ, hodiny letící na západ se předcházejí.

 Obdobou je experiment s použitím jedněch hodin na povrchu Země a druhých na věži. Pomaleji půjdou ty na povrchu Země, zrychlovat se budou hodiny na věži.

 Položme nyní vedle sebe klasické mechanické hodiny (s mechanickým strojkem), cesiové hodiny a aparaturu Alberta Abrahama Michelsona. Při experimentech jsme dosud používali klasické i cesiové hodiny pro měření počtu dějů (cyklicky se opakujících), zatímco Michelsonovu aparaturu jsme používali pro měření přesnosti dějů. Můžeme však stejně dobře i u Michelsonova zařízení počítat počet dějů. Michelsonova aparatura se tak stane hodinovým strojem. Pokud se zpomalení dějů dotkne cesiových hodin, není nejmenší důvod se domnívat, že se tak nestane rovněž u mechanických hodin (jak předpovídá myšlenkový experiment, známý jako „paradox dvojčat“) nebo u hodin, které použijí pro měření času Michelsonovu aparaturu.

 Také u živých organismů nalezneme mnoho systémů, které fungují cyklicky jako zařízení časomíry,  například tep srdce (viz rovněž „paradox dvojčat“). Není pochyb, že i tato časomíra bude pracovat s frekvencí odpovídající dané úrovně gravitace. Poměry rychlosti dějů, v závislosti na Gravitaci, jsou konstantní.

 V souvislosti s výše uvedeným musíme definovat čas. Čas je komparace rychlosti dějů. Slouží Životu jako jeden z mnoha způsobů orientace ve Vesmíru. Vesmír funguje na principu permanentní změny stavu (právě dosažený stav se mění na jiný), který vnímáme jako děje. Děje nejsou Vesmírem koordinovány. Naopak pro Život je koordinace dějů základní podmínkou existence. Princip času je totožný s velkým množstvím jiných komparací, které používáme, například délka nebo hmotnost. Vždy se tak děje prostřednictvím etalonu. Vesmírný čas neexistuje, protože rychlost dějů je závislá na úrovni Gravitace, která se v důsledku permanentní změny stavu rovněž neustále proměňuje.

 Antropocentrické vidění Vesmíru je problém. Mnohdy používáme definice s duplicitními termíny, které pochopení Vesmíru komplikují.  V definici „světlo se šíří ve vakuu konstantní rychlostí“ jde o termín vakuum. Vakuum je nehmotné prostředí, v jiném se ale fotony nepohybují. Jejich rychlost závisí na velikosti Gravitace. Je proto třeba nahradit definici „světlo se šíří ve vakuu konstantní rychlostí“ definicí „světlo se šíří rychlostí nepřímo úměrnou velikosti gravitace“.

 Najednou vidíme před sebou docela jiný Vesmír. Ten „newtonovský“, ve kterém prožíváme své životy, platí stále, protože to je systém, který jsme si vytvořili pro zachování vlastní existence. Pokud ale odkryjeme „antropocentrické nánosy“, spatříme Vesmír docela jiný, kde absolutním hegemonem je „obyčejný“ Prostor.

 (Článek vychází ze statí, „Omyly A.E.“)

Autor: Tomáš Briaský | pondělí 2.6.2014 6:36 | karma článku: 11,41 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Tomáš Briaský

Rasový a segregační obchodní řetězec LIDL

Všichni mají minimálně v povědomí rasisitické zákony z USA, JAR atd platné ještě v 2.pol.20.století. Zdálo by se, že tyto odporné principy jsou již minulostí. Bohužel, naopak se nyní hrůzně rozšiřují i do naší republiky.

6.12.2023 v 15:19 | Karma: 13,91 | Přečteno: 461x | Hyde park

Tomáš Briaský

Hřib, Stalin a homeopatie

Až budeme hledat viníky naprosto tragické situace s Covidem v ČR, na nejhlubším dně nalezneme machiavelistický boj o moc, kde ztráty tisíců lidských životů jsou nezbytnými "demokratickými" externalitami.

17.2.2021 v 13:27 | Karma: 28,10 | Přečteno: 780x | Politika

Tomáš Briaský

Hommage á Roman Prymula

Žijeme ve strašlivé době. Hodnota lidského života v boji o moc není nic jiného než externalita, s jejíž ztrátou je nutné počítat při instalaci jediné, „správné demokracie“.

23.10.2020 v 17:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 403x | Ostatní

Tomáš Briaský

Likvidace české státnosti prostřednictvím likvidace českých drah.

Je to jenom střípek do té celé pestré mozaiky překreslení dnešních států EU na jediný superstrát pod vedením Německa (možná osy Berlín Paříž). Boj o vlastní svébytnost, vlastní jazyk a stát, trvající po celá staletí, pokračuje.

2.2.2020 v 23:08 | Karma: 38,92 | Přečteno: 6722x | Cestování

Tomáš Briaský

Vražedná a zničující diagnóza oteplování planety

Diagnóza, tedy příčina oteplování naší planety, je stanovena chybně. Problém není v atmosféře, ale na povrchu Země. Revoluční přístup k dekarbonizaci planety bude mít devastující následky.

7.11.2019 v 9:48 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1105x | Životní prostředí a ekologie

Tomáš Briaský

Nebezpečná (super)hloupost redaktora Moravce

Zdá se, že je v ČR po celé dlouhé roky jediný člověk, který je schopen moderovat televizní publicistické pořady. Tím je redaktor Moravec, fanatický bojovník mainstreamu EU, „jediného správného názoru“.

20.9.2019 v 9:10 | Karma: 41,04 | Přečteno: 2367x | Média

Tomáš Briaský

Konečná pro paní Serenu W.?

Možná ano, možná ne. V každém případě pomalu končí éra ženského bum bum tenisu a na tom nevidím nic špatného. Právě naopak.

9.9.2019 v 13:39 | Karma: 29,87 | Přečteno: 1166x | Sport

Tomáš Briaský

Definice vakua. Definice prostoru.

Vakuum je fyzikální realita. Prostor je antropická realita. Není vakuum v prostoru. Je vakuum, které my jako iluzi pro svoji orientaci považujeme za prostor (používáme jako prázdný prostor).

8.4.2019 v 12:38 | Karma: 7,47 | Přečteno: 304x | Věda

Tomáš Briaský

Pound @ Rebka – hrobaři Einsteinových postulátů

Měl to být experiment, potvrzující Einsteinovu teorii relativity. Experiment se zdařil - a Einsteinovy postuláty zcela vyvrátil.

14.9.2016 v 8:40 | Karma: 18,93 | Přečteno: 650x | Věda

Tomáš Briaský

Lež o radostném přistoupení k EU

V pátek, 3.6.2016 pozvala ČT Jaroslava Pánka, ředitele Českého historického ústavu v Římě, aby povídal o migraci a EU všeobecně. Zdálo se, že se mainstreamově vedená ČT spletla a dala prostor oponentům. Ale nespletla se.

6.6.2016 v 8:24 | Karma: 39,68 | Přečteno: 1918x | Společnost

Tomáš Briaský

Schengenská imigrantská lež

Bojuje se s IS, s islámskými radikály. Zároveň kriminální struktury s kontakty na korporace, to vše s politickým krytím, čile s tímto „společným nepřítelem“ obchodují, přinejmenším s ropou. Obdobu nalezneme i u nelegální imigrace.

18.11.2015 v 9:59 | Karma: 33,60 | Přečteno: 1018x | Politika

Tomáš Briaský

Kritika článku Alberta Einsteina „Zur Elektrodynamik bewegter Korper“ (1)

Kritika se zabývá výhradně par.1 Definice současnosti (Annalen der Physic, str.892-895). Klíčová slova: Současnost dějů – prázdný prostor – vakuum – univerzální konstanta

16.11.2015 v 8:55 | Karma: 10,19 | Přečteno: 399x | Diskuse| Věda

Tomáš Briaský

Selhání Alexise Tsiprase

Hvězda první velikosti a velká naděje nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu, velmi rychle pohasla. Alexis Tsipras selhal na celé čáře, lidsky, profesně i politicky.

14.8.2015 v 13:10 | Karma: 26,06 | Přečteno: 905x | Politika

Tomáš Briaský

Rychlost světla, gravitace, magnetické pole

Jeden z důvodů, proč vnímáme zdánlivě neslučitelné rozdíly v působení Gravitace při pozorování Vesmíru oproti naší praktické zkušenosti ze Země, jsou – myslím si - následující; od solárních systémů po větší celky (Galaxie atd.) vstupuje do gravitačních dějů Hmota - Prostor v poměru – dle současného poznání – 1 díl hmotnosti Hmoty na 24 dílů hmotnosti Prostoru. Gravitace, jak se s ní setkáváme v našem každodenním životě, je dána hmotnostním poměrem nejméně 50000000000000000000 dílů hmotnosti Hmoty na 1 díl hmotnosti Prostoru. Od atomární úrovně níže se tento poměr mění o další stovky řádů ve prospěch Hmoty. Změny hmotnostních poměrů Hmoty a Prostoru jsou také jedním z důvodů, proč se nám děje z mikrosvěta jeví jako nekompatibilní s ději z makrosvěta.

30.4.2015 v 10:04 | Karma: 12,22 | Přečteno: 743x | Diskuse| Věda

Tomáš Briaský

Tři z achilových pat Standardního modelu vesmíru

Popsaný pozorovaný jev zakřivení dráhy světla u Slunce se interpretuje jako důkaz zakřivení Prostoru v důsledku přítomnosti hmotného tělesa. Nabízí se ale i jiná interpretace. Zakřivení dráhy světla je výslednicí pohybu světla jako interakce fotonu s Prostorem, a působení Gravitace, která foton přitlačuje ke Slunci.

9.4.2015 v 7:58 | Karma: 9,21 | Přečteno: 429x | Věda

Tomáš Briaský

Řecko Alexise Tsiprase, naděje pro Evropu - program

Z levého i pravého spektra přibývá hlasů, které varují před fatálními chybami, na kterých je postavena EU. Souhlasím s Janem Zahradilem, že ve stavbě unie se nachází konstrukční závada, kterou je nutné odstranit. Je možné mluvit o zásadních systémových chybách, které ohrožují samou podstatu Evropské unie. Ví se to dlouho, tak nikoho nemohlo překvapit, že se na řecké scéně objevil Alexis Tsipras – a když hned po jeho zvolení zamířil do Řecka za Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, aby nadiktoval novému vedení země z pozice protektora podmínky další půjčky, nestačil počítat schody, jak s ním Alexis Tsipras vyrazil dveře. Rána to byla opravdu veliká a Dijsselbloma zřejmě zabolela natolik, že si ihned postěžoval u strýčka Sama. Ten nelenil a ještě ten samý den, co to tak nešťastně dopadlo, volal Obama Tsiprasovi, jak si to vlastně představuje. Z kritického rozhovoru není známo ve veřejném prostoru jediné slovo.

23.2.2015 v 13:08 | Karma: 18,47 | Přečteno: 612x | Ostatní

Tomáš Briaský

Řecko Alexise Tsiprase, naděje pro Evropu – reparace

Stále temnější mračna pozorujeme nad Evropou a je nemožné přes propagandistické žvásty o solidaritě a jednotné Evropě dohlédnout konce velmi neutěšené situace. Dravci se jako supi snášejí nad Řeckem, aby z něho pro sebe urvali co nejvíc. V čele Angela Merkelová a Wolfgang Schäuble, představitelé Německa, státu - jednoznačného vítěze dosavadní „evropské integrace“. Podle nich za utrpení řeckého lidu (8% řecké populace „péči“ fašistického Německa vůbec nepřežilo) není třeba zaplatit. Není třeba ani započíst vyčíslené pohledávky oproti stávajícímu dluhu! Kdyby se to udělalo, zjistilo by se, že ve skutečnosti Německo dluží Řecku (!!!), tak skandální to je. Je to boj novými, tentokrát ekonomickými prostředky o teritoria - a je to stále stejné. Vzpomínám si na Dederony (tak jsme jim tehdy říkali, Němci je dnes nazývají Ossi) a jejich říkanku z pohraničí, kam ve velkém přijížděli nakupovat. Dobře se přitom bavili, když si společně notovali „nejdřív je tu vyžereme, pak je znovu zabereme“. Tenkrát se to samozřejmě nerozmazávalo, protože to byli naši kamarádi. Angela Merkelová prohlásila, že si přeje, aby Řecko zůstalo součástí eurozony. Nedodává, že tím myslí Řecko v majetku nadnárodních korporací, kde německý kapitál má významný (zásadní) podíl. Takový byl cíl a záměr se splácením řeckých dluhů, který fungoval, než si Řekové zvolili Syrizu a Tsiprase.

10.2.2015 v 10:04 | Karma: 19,84 | Přečteno: 810x | Ostatní

Tomáš Briaský

Výchova dětí v zemi Griega a Breivika

Jde taková šuškanda Evropou, že ne v každé evropské zemi je to v pořádku se sociální ochranou dětí. Mluví se o genomu. Mluví se o temných utajených vztazích privilegovaných se sociálními institucemi. Mluví se o zvláštních nitkách, propojující privilegované, sociální instituce a adopce dětí. Vše zahaleno tajemstvím na „ochranu“ dětí. Podezření z tajemných neprůhledných vazeb výrazně umocňuje osud sourozenců Michalákových. Mimochodem - pokud někdo zastává názor, že je vlastně dobře, že se dítě dostane do privilegovaných vrstev, přece není třeba se v tom nějak zvlášť vrtat, že - pak ho odkazuji na případ Anderse Breivika, syna bývalého norského diplomata.

22.1.2015 v 8:28 | Karma: 34,06 | Přečteno: 1492x | Občanské aktivity

Tomáš Briaský

Země a Michelsonův experiment (antropocentrismus v kosmologii 2)

Rychlost světla, stejně jako veškeré ostatní děje, podléhá nepřímo úměrně intenzitě (síle) gravitačního pole. O tom se můžeme přesvědčit experimentem s časomírou v různě silných gravitačních polích a nebo například myšlenkovým experimentem, který se nazývá „paradox dvojčat“. Jak je z pohledu našich rozlišovacích schopností na povrchu Země gravitační pole dokonale homogenní, nás přesvědčuje Michelsonův experiment, protože v žádném směru nedokážeme rozpoznat změnu rychlosti světla.

5.1.2015 v 15:04 | Karma: 9,54 | Přečteno: 418x | Věda

Tomáš Briaský

Tragická politika Evropské Unie

Dnes nemá smysl spekulovat o politickém vývoji na Ukrajině, pokud by byly dodrženy dohody z 21.února letošního roku, pod které se podepsali i významní ministři evropských zemí - a já je velmi vážně podezírám, že od prvního okamžiku věděli, že uzavřené dohody nikdy platit nebudou. Prezident Obama, toto velké americké zklamání falešných nadějí, ve svém projevu v Talinu mluvil o jejich porušení. No jo, ale kým? Proč se evropské státy nezasadili - přinejmenším svým vlivem na novou politickou garnituru na Ukrajině, která se dostala k moci silou, o jejich plnění?... Tohle všechno jsou ovšem jenom politické hry a rošády. Pokud odstraníme nános děsivejch žvástů o lidských právech, svobodě a demokracii, kterejch mají všichni plnou hubu, odkryjeme smutnou realitu katastrofálních výsledků politiky a systému vedení Evropské Unie, s desítkami milionů nezaměstnaných a obrovskými vnitřními problémy, které vážně ohrožují samou podstatu EU. Bez zásadních reforem je situace neřešitelná, nicméně fatální důsledky lze na nějakou dobu oddálit teritoriálními zisky. To je podstata ukrajinského dobrodružství.

15.9.2014 v 7:46 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1012x | Politika
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Nezávislý publicista

Seznam rubrik